Dzienna stawka żywieniowa określona jest w umowie zawartej z rodzicami.
Dzieci mają stały dostęp do wody niegazowanej w każdej sali.
Bieżący jadłospis umieszczony jest również na tablicy ogłoszeń.
Jadłospis dostosowany jest do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. 2016 poz. 1154)
Alergeny w żywieniu dzieci.
W bieżącym roku szkolnym w jadłospisach pojawią się informacje o alergenach występujących w potrawach serwowanych dzieciom.
Konieczność ta wynika z Dyrektywy PE i RE.
Rodzice dzieci zdrowych nie powinni unikać wymienionych produktów profilaktycznie, gdyż niedostarczenie ich organizmowi dziecka jest szkodliwe.
Unikanie produktów i zamienniki będą stosowane wyłącznie w żywieniu dzieci, których rodzice dostarczą zaświadczenie lekarskie ze wskazaniem produktów spożywczych alergizujących.
W jadłospisie wywieszonym w holu dla rodziców znajduje się wykaz alergenów.
Wykaz podstawowych alergenów pokarmowych:
- Seler
- Zboża zawierające gluten
- Jaja
- Ryby
- Łubin
- Mleko
- Mięczaki
- Musztarda
- Orzechy ziemne
- Ziarno sezamowe
- Skorupiaki
- Soja
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniajaca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
- Orzechy