Przedszkole Publiczne nr 5 w Głogowie
Jadłospis od 30-01-2023 do 10-02-2023
L. p. | ŚNIADANIE | ZUPA | II DANIE |
1. 30-01-2023 Poniedziałek | Kawa inka na mleku 200 ml (1d,7), masło 8g (7),pieczywo mieszane 40g(1a,b,6,11)jajecznica na maśle100g (3,7),pomidor 30g,szczypiorek 10g |
Zupa kalafiorowa 250g (7,9) jogurt owocowy (7) 130 g |
Makaron
ze szpinakiem i kurczakiem 300 g (1a,b,7,)
Banan 100 g Kompot owocowy 200 ml |
31-01-2023 Wtorek | Kakao na mleku 200 ml(7), pieczywo mieszane 40g (1ab,c,6,11),masło 8g (7),wędlina drobiowa 30g(3,6,9,10),ogórek15g,sałata10g | Zupa Pomidorowa z makaronem 250g (7,9,3) Banan 100g |
Kotlet mielony
80 g (1a,1b,3, 7)
Ziemniaki purée 150 g (7)
Mizeria 80
g (7)
Mus owocowy 100 g Woda z pomarańcza 200 g |
01-02-2023 Środa | Kakao na mleku 200 ml(7), pieczywo mieszane 40g (1ab,c,6,11),masło 8g (7),serek biały 32g(3,6,9,10),ogórek15g,kiełki 5 g, szczypiorek 5 g | Zupa gulaszowa z wieprzowina 250 g (1a,1b,7, 9) Jabłko 100g |
Pierogi leniwe
230 g (1a,1b,3, 7)
Marchew kąski 80g Mandarynka 100 g Kompot z truskawek 200 ml. |
02-02-2023 Czwartek | Kakao na mleku 200ml (7) ,pieczywo mieszane 40g (1ab,c,6,11),masło 8g (7)pasta z fileta z kurczaka ,sera żółtego ,jajka z majonezem 40g(3,7,10),pomidor 30g |
Zupa krem z DYNI z grzankami 250 g (1a,1b,7, 9)
100g,chrupek kukurydziany 50g |
Gulasz z indyka 130 g (1a,b,3,7,9) Kasza gryczana 80g Sur Ogórek kiszony z pomidorem 80 g (10) Kompot owocowy 250 ml./ kisiel |
03-02-2023 Piątek | Płatki kukurydziane na mleku (7)200g, masło 8g(7) ,pieczywo mieszane 40g(1a,b,6,11),ser żółty(7) 20g,papryka czerwona, 20g,ogórek 20g, | Zupa z fasolki szparagowej 250 g (7,9),. Mandarynka 100g |
Paluszki rybne 80g (4,3,1a)
Ziemniaki purée 150 g (7) Surówka z kapusty kiszonej 80g Kompot z wiśni 200ml |
06-02-2023 Poniedziałek | Kasza manna na mleku 200 g (1a,7),masło 8g(7) Rogalik 45g (1a,3,11)z dżemem 10g i miodem 10g,ogórek zielony 30 g |
Zupa
grochowa z kiełbasa 250g (1a, 9,) Budyń z owocami (7)100g | Placki jogurtowe z musem truskawkowym 250 g (7,3,1a,) Soczek jabłkowy 200g) Woda 250 g |
07-02-2023 Wtorek | Kakao na mleku 200 ml (7),chleb tostowy zapiekany (1a,3,11)50g,masło 8g (7),wędlina 15g(3,6,9),ser żółty 25g (7),ketchup 10g,cząstki jabłka 80g |
Rosół mieszany 110 g ( 9)
Makaron 40 g (3,1a)
Gruszka 100g
|
Nugetsy 80 g (7,3,1a,) Ziemniaki purée 150 g (7) Sos czosnkowy 53g(7,3) Sałata wiosenna z sosem winegret 80 g(10) Cytrynada 250 g |
08-02-2023 Środa | Kakao na mleku 200ml (7),HOT-DOG 50g,(1a,11), masło 8g (7),parówka 50g (6,7,9,11),ketchup 35g,marchew do chrupania 30 g | Zupa Jarzynowa 250 g (,7,9) Jogurt naturalnyz galaretką(7)100g | Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 140 g (1a,7,) Kasza jęczmienna 80 g (1c) Surówka z kapusty białej 80g(3,7) Budyń (7) Woda 200ml |
09-02-2023 Czwartek | Płatki owsiane na mleku 200 ml (1d,7), masło 8g (7),pieczywo mieszane 40g(1a,b,6,11),twarożek zeszczypiorkiem, rzodkiewką (7) 55g,pomidor 30g |
Zupa barszcz zabielany 250 g (7,9) Kisiel z jabłkiem 120g |
Udko kurczaka z pieca 150 g
Ziemniaki purée 250 g (7) Marchew oprószana 80g ( 1a,7) Kompot owocowy 200 ml |
10-02-2023 Piątek | Kawa inka na mleku 200 ml (1d,7), masło 8g (7),pieczywo mieszane 40g(1a,b,6,11)jajko w sosie tatarskim z jogurtem naturalnym i majonezem100g (3,7,10)ogórek kiszony 30g, |
Zupa
z czerwonej soczewicy 250 g(7,9) kefir z bananem i truskawkami (7)120g | Ryba z pieca w ziołach 100 g (4) Ziemniaki puree 220 g (7) Sur: z kapusty kiszonej i buraczków80 g Kompot owocowy 200 ml |
*Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, obowiązującym w Polsce od 13 grudnia 2014r.
1.Jadłospis może ulec zmianie.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Polskich Odkrywców
*Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
obowiązującym w Polsce od 13 grudnia 2014r.
*Alergeny :
1. Zboża zawierające gluten:
– 1a-pszenica,
– 1b-żyto,
– 1c-jęczmień,
– 1d-owies,
2. Skorupiaki i produkty pochodne,
3. Jaja i produkty pochodne,
4. Ryby i produkty pochodne,
5. Orzeszki ziemne (arachidowe),
6. Soja i produkty pochodne,
7. Mleko i produkty pochodne,
8. Orzechy,
9. Seler i produkty pochodne,
10. Gorczyca i produkty pochodne,
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12. Dwutlenek siarki,
13. Łubin,
14. Mięczaki.
W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić :
soja, gluten, seler.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy :
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,
bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka,
pieprz ziołowy, kolendra, cukier waniliowy, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one
zawierać śladowe ilości : glutenu, mleka, soi, jaj, selera i gorczycy.
- Kompot (200ml) zawiera 8g cukru
- Pieczywo mieszane:
Chleb zwykły: mąka pszenna, żytnia kwas, woda, sól ,drożdże
Chleb graham: mąka pszennagraham, mąka żytnia 720,woda, kwas naturalny, drożdże, sól.
Chleb cesarski: mąka pszenna750,mąka żytnia 720,słonecznik,drożdże,soja,grys kukurydziany, siemię
lniane, naturalny suszony kwas żytni, sól ,emulgatory E472e,cukier,mąka sojowa ,kwas askorbinowy, środki do przetwarzania mąki, enzymy
Bułka wrocławska, kajzerka, hot-dog, bułka tarta: mąka pszenna ,woda, cukier, margaryna, drożdże,sól, sezam
Rogale: mąka pszenna typ 500,woda,cukier,margaryna ,jaja, drożdże, sól ,sezam.